”Det som händer där påverkar oss här”

Har tillbringat nästan halva dagen i Plan 11 i Kommunhuset i Sollentuna. Suttit och dels pillat med första utkastet på min promemoria i Ekonomisk Historia. Därutöver har jag läst igenom lite handlingar inför nämndsammanträdet på Torsdag samt försökt komplettera genom att läsa KS-handlingarna. Det som händer i toppen påverkar oss i nämnderna, därför bra med lite omvärldsbevakning kring det som komma skall. Hursomhaver. Det händer även mycket utanför Plan 11 och utanför kommungränserna. Nedan följer ett litet axplock kring allt som händer under tiden som vi fattar olika beslut lokalt.

Tidigare idag damp det ned pressmeddelande i min feed. Alliansen i Stockholms läns landsting har bestämt att en studie  ska genomföras för att se hur man kan modernisera Saltsjöbanan och koppla den samman med Tvärbanan. Det innebär att fler människor i regionen kan ta sig till och från olika punkter utan att behöva ta sig igenom City-kärnan. Kombinerat med en utbyggnad av tunnelbanans blå linje (och en möjlig avgrening till Gullmarsplan) och Spårväg Syd innebär det bättre förutsättningar för stockholmare att få ihop livspusslet och en sammanhållen region vilket gynnar tillväxt och framväxten av nya jobb i hela Stockholmsregionen.

R&D har skrivit en artikel om Handelshögskolans ambitioner att starta en lärarutbildning. Fantastiskt initiativ! Det behövs fler händer som vill vara med och förbättra den svenska skolan inte färre. Däremot är det synd att regeringen inte varit engagerade i frågan. Istället för att vara bakbunden av den pågående hetsdebatten om överskott i välfärden (där regel är att överskott används till att stärka välfärdsverksamheterna långsiktigt) bör Alliansen godkänna detta initiativ och lägga grunden för ytterligare en valfrihetsoffensiv. Nästa steg i valfrihetsarbetet måste dels vara att utveckla valfriheten, att inte bara välja utan att även kunna planera. Jag har tidigare skrivit om detta. Därutöver tycker jag att man bör se över regelverken så att det kan bli enklare för utländska universitet att öppna upp filialer i Sverige. Det skulle öppna upp möjligheter för svenska studenter att studera högkvalitativa utbildningar vid internationellt högt rankade lärosäten utan att behöva åka utanför Sveriges gränser samt för utländska studenter att åka till Sverige.

I Dagens Industri kan man läsa om Dr Doom som förutspår en mörk framtid för Europa och USA med skenande skulder och en slutlig krash. Förvisso positivt att det går bra för Sverige i jämförelse men det som händer i vår omvärld påverkar oss på hemmaplan och när det till och med ser mörkt ut för Tyskland och Norge måste fokus på svenska reformer vara på tillväxt, jobb och fortsatt omställning. Därför är det viktigt med en konkurrenskraftig bolagsskatt. Därför är det viktigt med fortsatta satsningar  i hela utbildningsväsendet från förskola, grundskola, gymnasium till universitet/(yrkes)högskola. Därför är det viktigt med en framtidsinriktad forskningsproposition (inkl energiforskningspropositionen) och en infrastrukturproposition som skapar förutsättningar för högre tillväxt och nya jobb i hela Sverige.

Ytterligare lästips: 

För alla som är intresserade av hur man kan skapa en sammanhållen skola där alla elever är med på tåget tycker jag att ni bör läsa Skolinspektionens studie av forskning kring vad som leder till en god undervisning.

Statskontoret har publicerat en studie om effektiviteten i Yrkeshögskolans verksamhet.

Annonser

En reaktion på ””Det som händer där påverkar oss här”

  1. Sant, vissa verkar tro att även om hela världen rasar så kommer sverige stå starkt. Naivt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s