”Bryt utanförskapet – Gör det lönsamt för ungdomar att jobba”

Artikeln publicerades på HG förra helgen (ej på nätet):

Ungdomsarbetslösheten är vår tids stora samhällsproblem, oavsett konjunktur har en stor del av Sveriges unga fått stå kvar på perrongen. Orsakerna är många, det beror bland annat på ett dåligt företagsklimat, att den svenska skolan inte varit tillräckligt bra på att rusta alla elever och att det inte lönar sig att arbeta. För att bryta utanförskapet bland unga människor som lever på försörjningsstöd vill vi genomföra tre förändringar:

Inför en jobbstimulans inom försörjningsstödet och ha mål om fler jobbskatteavdrag. I dagsläget är det en förlust för människor som lever på försörjningsstöd att till och med jobba några timmar varje månad på grund av reglerna och skatten på arbete. En jobbstimulans i försörjningsstödet och fler jobbskatteavdrag skulle göra det mer lönsamt för människor att jobba.

Inför ett aktiveringskrav i försörjningsstödet. I dagsläget får kommuner enligt lag inte ha aktiveringskrav på personer som är 25 år eller äldre för att få försörjningsstöd. Arbetslösa som lever på försörjningsstöd deltar dessutom i mindre utsträckning i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder vilket kan cementera fast utanförskapet ytterligare.  Vi föreslår att lagen ändras så att kommuner får rätt att ställa aktiveringskrav på arbetslösa som lever på försörjningsstöd.

Förändringar av försörjningsstödet räcker inte, det behövs även stöd till människor som lever på försörjningsstöd att få en fot in på arbetsmarknaden. Unga arbetslösa som levt på försörjningsstöd i mer än 12 månader bör kvalificera sig till ett traineeprogram. För att göra det lönsamt för arbetsgivare att anordna traineeplatser föres­lår vi att handledarna får en ersättning och att kommunerna täcker eventuella försäkringsko­stnader. På så sätt riktar vi insatserna mot de som står längst bort från arbetsmarknaden samt gör det mer lönsamt för företag att erbjuda traineeplatser som leder till jobb.

För att öka ungas jobbchanser och fortsätta pressa tillbaka utanförskapet bland människor som står långt borta från arbetsmarknaden måste det bli mer lönsamt att jobba och enklare för människor att komma in på arbetsmarknaden. Fokus måste vara på jobben!

Jesper Karlsson, Distriktsordförande MUF Gotland

Edvin Alam, ledamot i Moderata Ungdomsförbundets jobbgrupp

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s