Moderaternas problem är politiskt

Det var nog inte en munter veckoavlsutning på moderata partikansliet i slutet av förra veckan. Inom några timmar kom tre stycken mätningar (varav två stycken opinionsmätningar) som visade att Moderaterna tappat kraftigt i opinionen och att fler väljare ser Annie Lööf som ledare för Alliansen.  Man behöver inte vara ett geni för att klura ut att tappet i opinionen för Moderaterna i viss utsträckning beror på beskedet om att man nu vill återgå till att låta riksdagen återigen bli riksdag istället för en stuga för människor som är intresserade av retorik och teater. Problemet för Moderaterna i dagsläget är dock inte strategiskt utan snarare politiskt. Om man tittar på formen för partiet i opinionen under en längre tid kan man se att Moderaterna började tappa mark hos väljarna under hösten 2016, långt före beskedet om att återgå till normal parlamentarisk praxis.

Min bedömning är därför att Moderaternas främsta problem inte beror på strategiska val av typen hur partiet ska få igenom sin politik i riksdagen.  Moderaternas främsta problem är politiskt. Det saknas många reformförslag inom en rad olika områden för att på allvar lösa vår tids samhällsproblem och jag tycker att partiet lägger allt för stort fokus på snäva frågor som engagerar ett fåtal väljare. Missförstå mig rätt. Det är bra att Moderaterna har omprövat migrationspolitiken, delar av försvarspolitiken och försöker motarbeta poliskrisen. Men. Dessa tre frågor (inklusive att driva lokala tiggeriförbud) kan inte vara huvudbudskapen i den kommande valrörelsen. Den som vill vinna val i Sverige måste framför allt ha förtroendefulla reformer om jobben, skolan, sjukvården och ekonomin. Och på dessa områden, inte minst inom sjukvården, saknar Moderaterna svar på väljarnas frågor. Under de senaste veckorna, samtidigt som det pågått en poliskris i landet, har vårddebatten tagit fart. Medier har flashat om vårdplatspriset, brister på personal och att patienter skickas till andra länder. Var har Moderaterna hållit hus i den debatten? Vilka är de moderata förslagen för att lösa bristerna i vården?  Man behöver inte dela analysen om att problemet i sjukvården beror på vårdplatsbrist (det kan ni för övrigt läsa mer om här) men partiet bör åtminstone anstränga sig för att presentera reformer för att förbättra sjukvården i hela Sverige. Om Moderaterna lägger för stor kraft åt att enbart prata om frågor som är av samma karaktär – i detta fall polis, försvar och migration  – kommer valresultatet att landa därefter.

Lösningen för att Moderaternas svacka i opinionen inte blir permanent utan tillfällig ligger dels i att de reformgrupper som partiet presenterat på allvar presenterar gedigna reformförslag för att lösa Sveriges problem och dels att Moderaterna tänker till ytterligare en vända om huvudbudskapen inför den stundande valrörelsen. Idén om och arbetet bakom bidragstaket, som presenterades i Almedalen förra året, bör vara ett positivt exempel på hur Moderaterna bör arbeta framledes. Det är en klok reform som gör det mer lönsamt att arbeta (en stark svensk värdering), sträcker sig över flera politiska områden (jobb, integration och ekonomi), och tydliggör skillnaderna i svensk politik mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Kontentan: Om Sverige ska kunna mer måste Moderaterna leverera bättre. Och i det arbetet måste samtliga engagerade – inklusive lokala företrädare – dra sitt strå till stacken.

// Edvin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s