Alla vill ha något men ytterst få tar ansvar för att helheten ska gå ihop.

Förtroendevalda översvämmas nästan dagligen av hedervärda förslag från olika intressen. Det kan handla om allt från att en branschorganisation vill ha en skatteförändring till att en facklig organisation som kräver en särskild lönesatsning för den egna gruppen. Det finns även exempel på offentliga verksamheter som – i budgetunderlag – föreslår att den egna verksamheten ska få utökade ramar antingen för att uppnå vissa mål eller att kunna påbörja nya projekt. Lokalpolitiker brukar uppvaktas av intressegrupper som vill ha en ny idrottshall, kultursatsning, busslinje and so on. Utspelstemperaturen på nationell nivå, i synnerhet från intresseorganisationerna, ökar gradvis under våren för att sedan nå sin peak ungefär strax innan politikerveckan i Almedalen. Min bild är att ytterst få av dessa intressen tar ansvar för helheten.

Mitt i alla dessa utspel står alla förtroendevalda som – till skillnad från alla dessa intressen – måste ta ansvar för helheten. Få budgeten att gå ihop, inte bara under ett enskilt år utan långsiktigt och ta hänsyn till eventuella målkonflikter. Jo, jag är väl medveten om att det finns förtroendevalda som saknar budgetdiciplin och som saknar förmåga att se eventuella målkonflikter. Självfallet ett problem och säkert något som jag säkert kommer få återkomma till vid ett senare tillfälle.

Hursomhelst. Jag tycker fler – om inte alla – förtroendevalda borde ställa ett par frågor, innan de tar ställning till alla dessa i många fall hedervärda förslag. Till exempel: Hur kan vi uppnå detta inom nuvarande budgetram? Hur ser den långsiktiga finansieringen ut givet senaste prognoserna? Tar ni höjd för eventuell nedgång i ekonomin? Håller kalkylen eller finns det risk för att det blir dyrare? Det finns andra grupper som föreslagit andra idéer, varför är just din idé viktigast? Kan du tänka dig utgiftsväxla mot något annat inom verksamheten för att förverkliga din idé? Om ja, vad ska vilken utgiftspost ska vi dra ned på? Om nej, varför ska vi inte utgiftsväxla? Ser du några eventuella målkonflikter?

En invändning mot denna approach är att tröskeln för att komma med förslag kan bli högre. Sant. Det kan bli svårare för vissa intressen att presentera förslag eftersom de måste tänka på flera olika saker istället för det enskilda förslaget. Däremot tycker jag att vi förtroendevalda har en skyldighet att i alla lägen visa verkligheten i vår vardag, att vi har ett större ansvar än att säga ja eller nej vid en votering. Dessutom kan vi, genom förvaltningarna, göra det enklare att delta genom att till exempel tillgängliggöra större delen av budgetarbetet. Göra det enklare för medborgare att ta del av de senaste prognoserna, visa hur vi går till väga när vi väger för- och nackdelar mot varandra.

Förtroendevalda har ett oerhört stort ansvar, det främsta ansvaret enligt min mening är att förvalta skattebetalarnas pengar på bästa möjliga sätt. I det läget tycker jag det är rimligt att våga ställa krav på alla som kommer med förslag att även ta ansvar för att få ihop helheten. Det är trots allt någon annan som betalar.

// Edvin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s