Tankar om gårdagens debatt

Tittade på en liten del av partiledardebatten i Agenda, igår. Anledningen var att MUF Stockholm höll på att preppa upp att stå utanför TV huset för att visa vårt stöd till Alliansens partiledare. Men en sak kan jag konstatera; valet 2010 kommer bli otroligt jämt. Samtliga partier kommer inte vila efter EP-valet, utan jag tippar på att vi kommer se en ordentlig upprustning inför valet 2010 redan några dagar efter den 7 juni. Dock är det synd att EU-frågorna inte fick större utrymme i gårdagens debatt. SVT hade en möjlighet att få fler människor att gå och rösta den 7 juni men istället dribblade dom bort chansen.

Kort om partiledarnas insats:

Fredrik Reinfeldt – Hade en otrolig lugn och lyckades därmed visa att han är statsminister som kan genomföra stora reformer och våga stå emot trycket från olika särintressen som vill pilla på budgetreglerna. Men stundvis var han för lugn och det bidrog till att han inte vågade kräva ett konkret svar från Mona Sahlin om jobbskatteavdragens framtid.

Mona Sahlin – Hon har blivit lite vassare och det märks att hon vågar gå lite mer till vänster när det gäller EU-relaterade ämnen. Fast när det gällde den inrikespolitiska debatten vågade hon inte ta ett kliv till vänster eller höger, utan det var samma gamla kritik. Det märks att hon inte har ett stort mandat från partiet och LO att välja en färdriktning. Dock är en sak säker, Mona Sahlin vill höja skatten för landets låg- och medelinkomsttagare.

Lars Ohly – Som alltid får han lite mer spelutrymme i oppositionen att spela den som står längst till vänster. Han är ju ärlig med att vilja höja skatten för alla och hänvisa flera till att leva på bidrag än att stå på egna ben. Det kan fugera just nu när det är lite över ett år kvar till valet. Men jag tror knappast att Mona Sahlin och Maria Wetterstrand kommer ge honom det utrymmet nästa år och det kan straffa honom i form av att fler väljer soffan.

 Maria Wetterstrand – Som jag har skrivit tidigare är hon oppositionens starkaste kort och det bekräftas av olika förtroendeundersökningar. Hon var verkligen vass under gårdagens partiledardebatt. Dock trampade hon på sin egen fot när hon var kritisk mot Alliansens skattesänkningar för landets ”höginkomsttagare”. Rätta mig om jag har fel men Miljöpartiet vill ju själva att förmögenhetsskatten inte ska återinföras.

Göran Hägglund – Vad har hänt med Hägglund? Något som jag alltid har uppskattat med Göran Hägglund är hans förmåga att få ut sitt budskap genom humoristiska one-liners. Men under gårdagens partiledardebatt var hade han inga roliga one-liners.

Maud Olofsson – Värderingsskiftets största försvarare slog till under gårdagens partiledardebatt. Hon försvarade Alliansens skattesänkningar genom att klargöra att skattepengarnas ägare är skattebetalarna och inte statens. Därmed är det glasklart att Alliansens syn på skattesänkningar är att fler får behålla mer av sin lön medan den rödgröna oppositionen tycker att skattesänkningar är ett ”lån”.

Jan Björklund – Jag tycker att han försvann bort under gårdagens partiledardebatt. Han hade en möjlighet att lyfta upp att dom stora reformerna inom utbildningspolitiken , som tärker Sveriges möjligheter att konkurrera i den globaliserade världen. Men han tog inte chansen.

Alliansen – Visade stor enighet om den genomförda politiken och har en gemensam linje över hur man ska styra Sverige under dessa svåra tider. Dock finns det en del skiljelinjer om EMU och arbetsrätten. Det märks att frågan om arbetsrätten kommer ta mycket plats i alliansförhandlingarna.

Röd/gröna – Hade en gemensam syn om kritiken mot Alliansen men saknade ett gemensamt alternativ i skattepolitiken. Om inte oppositionen kommer överens om skattepolitiken kan dom inte presentera ett trovärdigt alternativ.

Läs Aftonbladet – Lär er tala som Wetterstrand.

Läs Expressen – Reinfeldt blåst av SVT.

Läs SvD – Kritik mot TV-debatt.

Läs SvD – Genrep med splittring.

Läs DN – Intensiv debatt med fokus på inrikespolitiken.

”Time for me to run”

// Edvin

Twingly och Intressant.

2 reaktioner på ”Tankar om gårdagens debatt

  1. Pingback: Samlade kommentarer till Wetterstrands insats i Agenda « Jakop Dalunde

  2. Pingback: Idéer, tankar och reflektioner: Maria for president!

Lämna en kommentar