Det är Peter Wolodarski som är tokig!

Jag har precis läst igenom Peter Wolodarskis senaste ledartext om den statsfinansiella krisen i USA är ärligt talat förvånad över att han inte lärt sig någonting från vare sig finanskrisen och vikten av att föra en ansvarsfull ekonomisk politik med ordning och reda i statsfinanserna. Enligt Peter Wolodarski har några Republikaner försatt USA i en allvarlig ekonomisk kris vilket är fullständig BS med tanke på att problemet är och har varit dom senaste tio årens ansvarslösa politik där folkvalda politiker från bägge sidor i stora delar av USA fört en kortsiktig och ansvarslös ekonomisk politik.

”Det är en omskrivning av den politiska kollaps som framför allt högerflygeln i det republikanska partiet orsakat. I en tid då USA mer än på länge behöver nationell samling och kompromisser har teapartyaktivister och andra delar av den amerikanska tokhögern spelat rysk roulett med landets ekonomi.” – Peter Wolodarski

USA:s President Barack Obama har sedan han tillträdde haft en riktig möjlighet att sitta ned vid förhandlingsbordet för att tillsammans med demokrater och republikaner i Senaten och Representanthuset för att få ned det gigantiska budgetunderskottet samt få ned statsskulden till rimliga nivåer. Istället för att visa ledarskap genom att ta ansvar och hitta rimliga kompromisser rullade Demokraterna med Barack Obama i spetsen utgift efter utgift efter utgift och ökade därmed underskott och statsskuld. Denna rullning av utgifter fick till slut många amerikaner att se rött och bidrog till att Demokraterna förlorade majoritet i Representanthuset. En av löftena som många av dom Republikanska företrädarna lovade sina medborgare var bland annat att dom tänker vara en kraft i Washington D.C. för en ansvarsfull ekonomisk politik med ordning och reda i statsfinanserna och inte rösta för att den federala staten i USA ska höja skatterna för att fortsätta finansiera underskott, höga skulder och högre utgifter. Korten från Republikanernas sida har dessutom varit på borden under en lång tid. Anledningen till att budgetuppgörelsen kom i sista minuten var för att Barack Obama valde att under en lång tid sitta i baksätet istället för att ta över ratten. Det var under sommaren som Barack Obama började bli mer aktiv i förhandlingarna och i debatten annars var det andra som hade kommando och som inte lyckades komma med en långsiktig lösning.

”USA befinner sig till skillnad från Grekland och Portugal inte i någon akut skuldkris. Det finns många som fortfarande är villiga att låna pengar till den amerikanska staten till en fördelaktig ränta, trots att underskotten just nu är rekordstora. Något omedelbart behov av att ta bort dem finns därför inte; tvärtom skulle dramatiska offentliga nedskärningar bara riskera att trycka ned ekonomin i ett svart hål.” – Peter Wolidarski

Jag vet inte vilken planet Peter Wolodarski befinner sig på men uppenbarligen har han inte hängt med under dom senaste tre årens rapporteringar från USA om hur den taskiga ekonomin har slagit mot miljontals amerikaner och hur politikernas så kallade stimulanspaket har misslyckats med att kickstarta ekonomin. Dessutom är det fullständigt galet att Peter Wolodarski uppmanar amerikanska politiker att fortsätta med det dom har gjort, nämligen låna mer för att slösa mer, fram tills att USA befinner sig i en akut skuldkris. Precis som Markus Bergström på Ludwig Von Mises Institutet i Sverige är det bättre för alla, framför allt amerikanarna, om politikerna gör någonting nu än att vänta till efter en stor klump skit har träffat fläkten. Problemen för USA är här och nu och kräver konkreta åtgärder nu istället för skuldsätta framtida generationer.  Det USA behöver är inte ”pragmatism” (det ordet får mig att rysa till riktigt ordentligt ibland) utan politiker som fattar svåra men vettiga beslut. I det här fallet är det vettiga beslutet att kraftigt minska utgifter, sjösätta reformer som gynnar tillväxt och skapar förutsättningar för företagen att skapa nya jobb men också beta av statsskulden. Det svåra i detta är att försöka sälja in detta och få ett tydligt mandat från det amerikanska folket att genomföra dessa tuffa men nödvändiga åtgärder. Det är bara att titta på hur reaktionerna varit i några länder här i Europa under dom senaste tre åren för att förstå hur stålbad påverkar människor i deras vardag och att det säkerligen, för stunden, behövs diverse skattejusteringar för att få breda grupper av amerikaner att ställa sig bakom stålbaden. Anledningen till att våra politiker i Sverige kunde genomföra dom stora kris- och sparpaketen under 1990- talet var dels för att svenska politiker tog ansvar över blockgränserna och därtill genomförde nödvändiga reformer men också för att politikerna trots det starka motståndet från vissa grupper hade ett starkt stöd från folket. Att föra en ansvarsfull ekonomisk politik istället för att fortsätta skuldsätta landet för att finansiera ytterligare underskott och utgifter är inte att spela rysk roulette. Det är snarare att avväpna tokiga människor som vill fortsätta på den inslagna vägen. I det här fallet är Peter Wolodarski en tokig människa.

Läs även Mattias Svenssons klockrena blogginlägg från 2009 om just Peter Wolodarski.

Annat: PJ på SvD.

// Edvin

8 reaktioner på ”Det är Peter Wolodarski som är tokig!

  1. I Sverige tar man in 10000 arbetslösa invandrare utan krav att försörja sig eller när man tar hit släktingar

    Vilka är tokiga egentligen? Arbetslösa invandrare kostar 34 miljarder

    Senaste utspelet från AF – 50 miljoner invandrare på 50 år, snitt 1 miljon per år.

    Hur många jobb fixar usa per år? 100.000?

  2. Har precis kommit tillbaka från 3 veckor i USA, och måste säga att du faktiskt inte har koll på vad som har hänt därborta. Wolodarski har rätt i att den extrema högerflygeln fullständigt har spårat ur. Inte för att de kräver sunda statsfinanser, för de gör de ALLIHOP därborta. Nej, för att de inte inser att skatterna måste kunna höjas. USA har i Afganistan och Irak sina första två krig i historien som inte åtföljts av skattehöjningar, utan snarare skattesänkningar. Det vill inte Tea Party-rörelsen höra talas om, utan de vill bara minska utgifterna, något som alla seriösa ekonomer dömer ut. John Kelly, en av företrädarna för Tea Party-rörelsen, sa att det är bättre att ta ”det tillfälliga obehaget” av en statlig konkurs än att gå med på måttliga höjningar av skatter åtföljt av stora minskningar av de statliga utgifterna. Låter det som en vettig människa? Han inser ju inte vad en statlig konkurs innebär!

  3. Pingback: Den som är satt i skuld är inte fri | Kent Persson (m) blogg

  4. OM tokhögerns rabiata hat mot skatter och sjukvårdsreformen (det du kallar ”utgifter”!) kan man väl inte skylla Obama.

    ”En späd kvinna uppmanade Mollohan att se till att reformen genomförs snabbt:
    – Jag har en tonårsdotter som är svårt sjuk i reumatism. Hennes behandling kostar tusentals dollar i månaden. Jag fasar för hur det blir när hon blir vuxen. Hon kommer aldrig att kunna teckna en egen sjukförsäkring, inget försäkringsbolag vill ha henne som kund.

    Kvinnan fick svar på tal av en ung kortklippt man i välstruken blå skjorta:

    – Varför ska jag betala skatt för din dotter?” (ur artikel ”Hatstämning…” i DN 2009-08-15)

  5. Än en gång visar kapitalismen sitt fula tryne när girighetssjukan går i ett nytt ännu mer graverande skov och resulterar i att en hel värld blir hållen som gisslan i en alltmer poliraserad värld och såväl debattkultur!
    I den ingår moderaters snäva syn på fördelningspolitik och vettiga argument. Moderaterna måste antagligen ha Gudförklarat sig själva och ja…alla mins väl filmen ”Gudarna måste vara tokiga!”…

  6. Kachina tycker din princip är riktig.

    Om man nu skulle lösa upp Euron. Tänk då tanken fullt ut….

    1) Tyskland skulle gå tillbaka till D-Mark…skulle den gå upp eller ner ifht USD, Lire, Drachma,eller Pesetas? Upp verkar troligt…;-)
    2) Skulle Grekland behöva ställa in betalningar av räntor på obligations lån samt ha problem med att återfinasiera sina obligationslån? gissa….
    3) Gäller 2 ovan också för Spanien, Ireland, Portugal, Italien?
    4) Skulle s.k. PIIGS ”nya” valutor devalveras mot Euron? ja varför inte 50% kanske?
    5) Skulle PIIGS positivia devalveringseffekter balansera de dubblade?, tripplade? kostnaderna för existerande Euro obligationslånen? Den kan man fundera på…..men jag tror inte det.
    6) Vill Tyskland och frankrike att PIIGS inte skall klara av att betala mer än 1/10 dela av sina lån till dem? och i vilken valuta då? Nop.

    Så där kan jag fortsätta hur länge som helst. Det kommer inte och ske (och om det sker då drar jag till Söderhavet)

    Merkel har ett inrikes problem. Nu måste hon visa att hon är lika Stor ledare som Kohl i dubbel bemärkelse.

  7. Pingback: I otakt med tiden « Maria Hagbom

  8. Pingback: Elias Granqvist (m) » Arkiv » Fler synpunkter kring USA:s ekonomiska politik

Lämna en kommentar