Tråkigt för Europa men skickligt och nödvändigt beslut av Papandreou!

En kortis – Det är inte många ledare runtom i världen, i synnerhet Europa, som är glada över Giorgos Papandreous beslut om att låta det grekiska folket folkomrösta om nya stödlånen. Jag förstår det, var också till en början förvånad och irriterad men ju mer jag tänker på det hela tycker jag det är oerhört skickligt av den grekiska regeringen att låta ta ställning i en officiell folkomröstning. Giorgos Papandreou har sedan han tillträdde beslutat och genomfört många tuffa stålbad för Grekland. Reaktionerna från medborgarna och den politiska oppositionen har varit hård men trots alla protester har den grekiska regeringen vågat visa ledarskap och genomförd nödvändiga reformer. Det är många som jämför Greklands situation med krisen vi hade i Sverige under 90- talet. Det är många politiska tyckare som undrar varför det är så himla svårt för den grekiska regeringen och folket att ta ansvar genom att sanera ekonomin. Well. Det finns några skillnader. För det första kunde vi i Sverige sanera ekonomin eftersom att folk i stort hade och har förtroende för systemet, dvs människor betalar in skatt och förväntar sig att merparten av pengarna ska garantera välfärdens kärna. För det andra var den svarta ekonomins storlek ganska ”liten” under 90- talskrisen. För det tredje, fanns det ett starkt blocköverskridande stöd i riksdagen för viktiga sanerings- och reformpaket för att få igång den svenska ekonomin. Situationen i Grekland är den motsatta, folk har inte förtroende för systemet och det finns en stor korruption inom den grekiska staten och utöver det så beter sig den politiska oppositionen (som faktiskt bär ett stort ansvar för krisen) som ett par omogna ungar. Om jag hade tvingats, i ett val, välja mellan Giorgos Papandreou och Moderaternas systerparti hade jag utan tvekan röstat på Giorgos Papandreou. Så nej, det är inte lätt för Giorgos Papandreou att ”bara” driva igenom dom viktiga sparpaketen eftersom att han attackeras från samtliga håll, både från höger och vänster samt från dom egna. Om det är någon/några vi ska skylla på och peka finger åt är det den nuvarande oppositionen som inte tog ansvar för den grekiska ekonomin. Regeringarna innan och alla som vill upprätthålla det nuvarande systemet där den svarta sektorn slukar en tredjedel av ekonomin! Däremot har Giorgos Papandreou all möjlighet i världen att gå till historien som en av världens mest skickligaste strateger. Nu tvingas den politiska oppositionen och folket i Grekland att ta ställning mellan att antingen få stödlån och samtidigt genomföra viktiga sanerings- och reformpaket eller att såga av grenen man sitter på utan fallskärm eller ha möjlighet att landa på någonting mjukt. Jag tror att det grekiska folket är medvetna om alternativen och att verkligheten inte är ett brädspel, även om det är tråkigt att Europa måste hålla andan till Januari. Men vem vet, jag kanske får fel i Januari!

GP, SvD, DN, SvD 2, SvD 3, DN2, DN3, SVT, SVT 2, GP2, SVT Debatt

Hökmark, Böhlmark, Hagbom, Tokis

// Edvin

2 reaktioner på ”Tråkigt för Europa men skickligt och nödvändigt beslut av Papandreou!

  1. Dålig dag eller otur när du tänker?

  2. Hej,

    Tyvärr, kommer detta att bli Georgios Papandreous sista stora politiska drag. Landets, Greklands, framtid kan inte och får inte bli föremål för ”pokerspel”, i synnerhet när den ena spelaren ”bluffar” med landets framtid som pott och har sagt ”All in”! Händelserna i Aten är idag torsdag lavinartade.

    Europa (Eurozonen) har deklaretat att de vill att Grekland skall förbli medlem av Eurozonen, men man märker samtidigt att Grekland utgör en systemisk risk för eurons framtid och därmed, om det visar sig att grekiskt medlemskap inte är förenligt med EMU, bör Grekland lämna eurosamarbetet.

    Just nu allt tyder på att Papandreous roll är avslutad och en nationell samlingsregering kommer att bildas med uppgift att nuvarande riksdag godkänner det senaste låneavtalet i enlighet med beslutet som fattades på toppmötet den 26 oktober, samt att nyval utlyses.

    Min gissning är att Grekland stannar i Eurozonen, Papandreous politiska roll är, för stunden åtminstone, avslutad, en lsamlingsregering bildas och att landet går rätt snart till nyval, eventuellt kring och strax efter årsskiftet 2011/2012.

    Dimitrios Karkamanis
    Nationalekonom och statsvetare
    Stockholm

Lämna en kommentar