Vilken S-linje är det som gäller?

Nu när valrörelsen är igång är Socialdemokraternas partisekreterare, Ibrahim Baylan, ute och kritiserar Alliansens försäljningar av de statliga bolagen. Inga konstigheter på den fronten. Socialdemokraterna har under hela mandatperioden motsatt sig i stort sett varenda försäljning under mandatperioden. Värst var det 2007 – Socialdemokraterna gick så långt att de föreslog att man borde grundlagsskydda de statliga bolagen istället för att införa en författningsdomstol för att trygga medborgarnas rättigheter. Schnygg prioritering (not)!

Under mandatperioden har Alliansen sålt en del innehav i några bolag samt sålt några statliga bolag. Intäkterna har gått till att betala av på statsskulden och det har bidragit till att Sverige har goda förätsättningar för att fortsätta färden mot full sysselsättning och minskat utanförskap. Ibrahim Baylan skriver i debattartikeln att han inte har några invädningar mot att man betalar av på statsskulden men att man inte bör göra det i dagsläget eftersom att vi har en rekordlåg ränta. Det låter ju väl bra. Men. Hur har det varit nu under mandatperioden? Låt oss backa tillbaka bandet. Varje gång Alliansen har lagt fram ett förslag om att sälja innehav och statliga bolag för att betala av på statsskulden så har Socialdemokraterna varit ute i media och visat krokodiltårarna. När det gäller den låga räntan så beror utvecklingen av den på många olika faktorer. En faktor är statsskuldens storlek i relation till BNP och om man tittar på Sverige så visar prognoser att vi har en positiv ekonomisk utveckling samtidigt som vi har ett Europas starkaste statsfinanser. Det spelar alltså roll för Sverige i stort och för enskilda människor ifall man driver en ansvarsfull ekonomisk politik genom att ta ansvar för statsfinanserna – istället för att vilja låna pengar till vägbyggen som kanske inte blir av + köpa bilfabriker.

Roligast är ju att Ibrahim Baylan även tar upp frågan om Vattenfall. Thomas Östros var ju ute senast igår och välkomnade Centerpartiets förslag. Idag är Ibrahim Baylan ute och sågar förslaget. Hur ska Socialdemokraterna ha det? Vilken linje är det som gäller? Och avslutningsvis – Om nu Socialdemokraterna tänker ta strid mot försäljningar av statliga bolag. Vill de då gå till val på att köpa tillbaka bolagen som de sålde under ex 90- talet?

DN, SvDDI och Expressen.

// Edvin

Annonser

En reaktion på ”Vilken S-linje är det som gäller?

  1. Ping: Sanningen om samhället – 2010-08-07

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s