Våga stänga ned dåliga välfärdsverksamheter!

En kortis – Med anledning av dagens DN Debatt så är det bra att påminna folk om Karolinska Institutets senaste utvärdering av Vårdval Stockholm. Fler Stockholmare får vård, det har skett en förskjutning av vårdutnyttjandet från rikare till fattigare stadsdelar och kommuner samt att  människor från ”socioekonomiskt svagare områden” nyttjar möjligheten att välja mottagning nära sin arbetsplats. Alltså valet av mottagning följer pendlingsströmmen. Samtidigt har landstinget fått mer vård för pengarna och kostnaden per invånare har minskat. En av många utvärderingar (till skillnad från SNS-påstående) som visat att valfrihetsmöjligheter för medborgarna har minskat köerna,  ökat tillgängligheten inom välfärden men också bidragit att systemen är anpassade efter medborgarna istället för att medborgarna ska anpassa sig efter osynliga politiker och stora stela system. Sedan finns det verksamheter, kommunala och fristående som inte håller måttet och där är det viktiga att man sätter press på bättre kvalitet genom att  utvärdera kontinuerligt samt våga stänga ned dåliga verksamheter.

Böhlmark, Munkhammar, Andersson, SO1, SO2

// Edvin

9 reaktioner på ”Våga stänga ned dåliga välfärdsverksamheter!

  1. Att stänga ner och öppna nya valfärdsverksamheter är ett väl beprövat koncept. Det är varken ett begåvat eller effektivt sätt att spendera skattebetalarnas pengar till välfärdssektorn.

  2. Den sanna valfriheten vore väl att delvis förstatliga i alla sektorer i näringslivet, så man kan välja det statliga alternativet om man vill där också…..så valfrihet eller inte ??.

  3. Pingback: Mångfald i välfärden handlar mer om frihet än mirakelkurer « En blogg om politik, livet och annat kul

  4. Pingback: SNS tror på monopoltiden – inte så mycket vetenskap | Gunnar Hökmark

  5. Pingback: Verkligheten säger emot SNS | Linda Norberg

  6. Tittade just på Karolinska institutets senaste utvärdering av vårdval Stockholm.

    Du påstår att deras utvärdering visar på att landstinget fått mer vård för pengarna.

    Vad de skriver i sin rapport är att ”Kostnaden per invånare ligger på ungefär samma nivå som tidigare.”

    http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=34035&a=125458&l=sv

    Sedan är det så att det går inte att jämföra en rapport som bara tittar på Stockholms läns landsting med en rapport som tittar på hela Sverige.

    Edvin. Har du läst den rapporten som du hänvisar till. Det ser ut som att du drar slutsatser som inte dras i rapporten.

    • Hej! Jag har läst rapporten och drar samma slutsatser som tas upp i utvärderingen, att kostnaden per invånare har minskat och att produktiviteten har ökat vilket också har tagits upp i tidigare utvärderingar av Vårdval Stockholm från KI. Sedan går det att titta på en rapport som tittar på Stockholm för att jämföra med andra landsting och regioner, för att vi ska få bättre kunskap om brister, styrkor och förbättringsområden och att fylla i dom stora luckorna som finns i SNS-rapporten. I SNS-rapporten och en debattartikel från 2010 skriver Anders Anell att införandet av vårdvalsmodeller inom primärvården kan vara en metod för att skapa en jämlikare sjukvård.

      • Såg inte att du svarat och jag beklagar att jag följer upp så här några veckor senare.

        Författarna till den rapporten du hänvisar till drar inte samma slutsats som du gör. Så enkelt är det och jag hänvisar till den förra posten ovan så slipper jag upprepa samma sak.

        Det går fortfarande inte att jämföra en rapport som bara täcker stockholm med en rapport som täcker hela Sverige.

        Orsaken till det är geografiska. Hela Sverige ser inte ut som Stockholm.

        Anders Anell som du nämner skriver i en debattartikel från 2008 att privata aktörer drar sig för att etablera sig i områden i Stockholmsområden där det är många låginkomsttagare, arbetslösa och sociala problem det som kallas med moderat nyspråk för utanförskapsområden.

        Orsaken till att de inte vågar etablera sig där handlar om att folk är sjukare där och kräver mer samtal som inte handlar om sjukdomssymtomen.

        Trots att den offenliga sjukvården tar hand om dessa patienter som kräver mer tid så lyckas inte det privata alternativet att vara mer effektivt trots att de har antagligen en kundbas som i större utsträckning är friskare och mindre tidskrävande.

  7. Pingback: Konkurrens i välfärden – om kostnader och idéer | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

Lämna en kommentar