Kommunal skjuter sig själva och medlemmarna i fötterna

Har precis läst igenom fackförbundet Kommunals senaste rapport och undersökning om den svenska barnomsorgen. Kontentan i rapporten är att förbundets medlemmar inte får ihop sina livspussel, kraven varierar med allt ifrån längre öppettider, utökad verksamhet till bättre bemanning. Jag håller med om att dagens barnomsorg är fyrkantig och att den måste utvecklas till att möta olika familjers behov. Arbetsmarknaden ser annorlunda ut idag än vad den gjorde för 30 år sedan, det finns föräldrar som arbetar mellan 09-17 men det finns även föräldrar som arbetar under obekväma arbetstider. Därför skjuter Kommunal sig själva och sina medlemmar i fötterna när de mig veterligen fortfarande vill avskaffa barnomsorgspengen som Alliansen införde för några år sedan. Barnomsorgspengen är en reform som ger mer makt till många familjer att fixa en god barnomsorg som passar livspusslet.  Mindre valfrihet leder till en fyrkantigare barnomsorg som är tillgänglig under ordinarie arbetstider och det hjälper knappast Kommunals medlemmar att exempelvis uppnå kraven om att öppettiderna och tillgängligheten ska motsvara föräldrarnas och barnens behov. Info för er som bor i Sollentuna – Klicka här om ni vill ha mer information om barnomsorg på obekväm arbetstid via Sollentuna.

Något som vi måste bli bättre på inom Alliansen, i synnerhet runtom i kommuner och även landsting, är att marknadsföra våra välfärdsreformer. När jag under valrörelsen berättade för många att de hade större möjligheter att fixa barnomsorg via pengen blev många förvånade. De visste inte att vi hade genomfört reformen! Utöver diverse valfrihetsreformer måste Alliansen genomföra förslaget om en förvärvsstimulans. I dag lönar det sig inte / är det svårt för människor att gå från försörjningsstöd till arbete på grund av de stora marginaleffekterna som ger minskat bidrag för varje intjänad krona. En förvärvsstimulans skulle göra det mycket enklare för barnfamiljer att framför allt söka jobb men det skulle även vara ett vapen mot barnfattigdomen i Sverige. Till skillnad från höja bidrag som förvisso förbättrar tillvaron men som gör det mindre lönsamt att faktiskt gå från bidrag till egen försörjning.

DN,  Aftonbladet, SVT och SvD

// Edvin

3 reaktioner på ”Kommunal skjuter sig själva och medlemmarna i fötterna

  1. Du har helt rätt i det du skriver. Håller med dig till 110%. Har länkat in ditt inlägg i mitt på imike.se

    Det behövs lite mer förändringar inom olika arbetsmarknadslagar för att detta skall kunna gå genom fullt ut. Det kan inte vara så dyrt att ha folk anställda på OB-tider om detta skall slå genom fullt ut. Vilket kan medföra ändringar i bl a LAS. Fast det ju både du och jag att bl a Moderaterna sagt nej till i flera valrörelser… =/

    • Hej Mikael! Skönt att du håller med, fler Moderater runtom i landet måste arbeta för att anpassa barnomsorgen efter föräldrarnas behov. Däremot tror jag inte att det behövs förändringar i LAS för att genomföra detta, det behövs snarare modiga kommunpolitiker och fackliga företrädare för att öppna upp för fler former.

      Edvin

      • Ja, modiga kommunpolitiker behövs det. Min erfarenhet är att många kommunpolitiker blir mer pragmatiker än ideologer.

        Det behövs båda två i detta fallet.

Lämna en kommentar