Kvalitet är alltid viktigare än kvantitet!

Noterar att flera medier slagit på stora trumman och skrivit att populariteten till yrkesutbildningarna har raaaaaasat eftersom att det är färre elever som nu söker till utbildningarna än tidigare. Nej det är ingen ”flopp” att färre elever valt en yrkesinriktad utbildning. För det första – Man kan läsa in högskolebehörigheten under och efter gymnasietiden. Yrkesutbildning är dessutom inte, som vissa hävdar, en återvändsgränd utan ett bra sätt för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för människor som inte vill vandra vägen via högskola och universitet. Det visar erfarenheter från bland annat Österrike, Tyskland, Danmark och Nederländerna. För det andra – Syftet med förändringarna i den svenska gymnasieskolan är att höja kvaliteten, resultaten och öka arbetsmarknadsanknytningen i yrkesutbildningarna. Syftet är inte att så många som möjligt skulle välja en viss typ av utbildning. Vore oerhört konstigt och oroväckande om det vore målet. Kvalitet är bättre än kvantitet!

Om nu flera debattörer inte vill ha ”stoppklossar” (för att bland annat använda oppositionens uttryck) i den svenska skolan så tycker jag att man ska vända på steken: Ska man göra det obligatoriskt för elever som går på ekonomiprogrammet, estetiska programmet, humanistiska programmet, naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet att läsa in yrkesförberedande kurser under gymnasietiden? Mitt svar är att det ska vara möjligt om man vill. Vi ska inte tvinga eller förbjuda elever att läsa särskilda inriktningar och/eller  kurser. Valmöjligheterna inom den svenska gymnasieskolan bör vara breda och djupa (piskar Björklund) men kvaliteten ska alltid vara på topp!

In other news: En ny rapport från SACO om allt unga behöver veta om arbetsmarknaden och SKL presenterar en mattesatsning.

// Edvin

4 reaktioner på ”Kvalitet är alltid viktigare än kvantitet!

  1. Pingback: Yrkeslinjerna floppar och Björklund med dem « Görans tankar och bagateller

  2. Pingback: Björklunds bravader. « PeoWagstrom's Weblog

  3. Jag tycker det ser ut som om Björklund nu har ordnat så att vi eventuellt får brist på yrkesutbildat folk. Få vågar nu satsa på yrkesutbildning, vilket förmodligen är rätt. Lönerna lär bli dåliga även om det är brist (pga av inlåsningseffekten).

  4. Självklart är det ingen nackdel i sig att färre söker till en viss utbildning. Men det är ett problem om de som är intresserade av att söka sig till ett visst yrke undviker att söka en yrkeslinje på grund av att den inte ger högskolebehörighet, utan vissa kompletteringar och utökad studiekurs. Det finns en hel del folk i vårt land som är drivna både teoretiskt och praktiskt. Risken är nu att de teoretiskt högpresterade eleverna som även presterar högt praktiskt söker sig bort från yrkeslinjerna. Detta gör att vi får en mindre teoretisk bredd av elever på yrkesprogrammen. Detta riskerar i sin tur sänka kvaliten i de teoretiska ämnena då heterogena klassrum oftast skapar bäst grogrund för utveckling och kunskapsinhämtning. Dessutom riskerar yrkesprogrammen gå miste om ett antal högpresterande elever i yrkesämnena. Jag undervisar själv på en praktisk utbildning och många av de starkaste eleverna praktiskt är även de som är starka teoretiskt. Praktik och teori står inte nödvändigtvis i ett motsatsförhållande till varandra som alliansen vill få oss att tro. Många av dessa elever kommer nu i högre utsträckning söka sig till högskoleförberedande utbildningar då detta ger större valmöjligheter inför framtiden. De flesta yrken kräver dessutom i dag en större bredd av sina anställda och har större teoretiska krav än för 30 år sedan. Eu-rapporten ”Effektiva och rättvisa utbildningssystem i Europa” visar på att yrkeslinjer som inte medger högskolebehörighet riskerar att bli impopulära hos eleverna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s